Biosegregacja
Jak segregować Bioodpady
Odpady do kompostowania
- ścięta trawa
- liście z drzew,
- ścięte gałązki z drzew, krzaków i żywopłotów,
- zielone części warzyw liściastych,
- zwiędłe kwiaty cięte oraz kwiaty doniczkowe,
- krzewy,
- pozostałości roślinne po zbiorach,
- trociny, wióry i inne ścinki drewniane,
- odpady z kory,
- chwasty,
- słoma,
- siano.
Odpady nie nadające się na kompostowanie
- zepsuta żywność, mięso, kości,
- resztki jedzenia,
- odchody zwierzęce,
- popiół z kominka lub z pieca,
- zepsute owoce,
- stary chleb,
- resztki ugotowanych warzyw,
- obierki z ziemniaków, owoców i warzyw,
- skorupki jajek,
- łupiny orzechów,
- resztki owoców cytrusowych,
- skórki od bananów,
- resztki produktów mlecznych, fusy po kawie i herbacie,
- zanieczyszczona ziemia, piasek.